all4 Lieneke Lieneke zou heel graag automonteur willen worden

‘Wel een beetje gek om hier te liggen’

Geplaatst op zaterdag 19 november 2022

In het ETZ Elisabeth in Tilburg ligt kinderarts Jan Erik Bunt een dag lang in een couveuse. In het zicht van iedereen, maar met een belangrijk doel: meer erkenning en aandacht voor ouders en hun te vroeg geboren baby.

6.00 uur

De deuren van de hoofdingang van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn nog gesloten. Beveiligers lopen hun ronde. Binnen, in de centrale hal, staat kinderarts Jan Erik Bunt bij een ziekenhuisbed waaromheen een grote plastic constructie zit: een XL-couveuse. Daarnaast staat een echte, veel kleinere, couveuse voor te vroeg geboren baby’s. Hij zet de klok op 6.00 uur, trekt zijn doktersjas recht en kruipt op het bed. ,,We gaan erin. Ik zie er niet tegenop maar het is wel spannend. Je ligt opgesloten en iedereen kan naar je kijken. Het is een ludieke actie om aandacht te vragen voor een serieus onderwerp: te vroeg geboren kinderen en hun ouders, die na de bevalling soms nog weken tot maanden in het ziekenhuis moeten verblijven.” Een collega die uit de nachtdienst komt, schuift de laatste plastic wand omlaag. Ruim elf uur moet hij blijven liggen om het record te breken. Moet-ie plassen, dan moet dat in een speciale fles.

11.30 uur

,,Lig je lekker?” vraagt een vrouw. ,,Best wel”, antwoordt Bunt. ,,Volgens mij is dat snikheet”, fluistert een andere bezoeker. ,,Valt mee”, zegt Bunt even later. ,,Het geluid is vreemd: dof en stevig, alsof je in een klankkast ligt.” Het is druk rondom de couveuse, die behangen is met paarse ballonnen. Paars, de mengkleur van blauw en roze, is het symbool van vroeggeboorte en verwijst naar de Wereld Prematurendag, jaarlijks op 17 november. ,,Mensen vertellen heel makkelijk over hun eigen ervaringen. Over een dochter of vrienden met een te vroeg geboren baby. Sommigen kennen me nog als hun dokter.” Regelmatig wordt de kinderarts getrakteerd op een opgestoken hand of duim. ,,Al blijft het een beetje gek om hier zo te liggen. Misschien is het hetzelfde gevoel van hulpeloosheid dat een kind heeft in een couveuse. Het is het fijnste als mensen een praatje komen maken en niet alleen staan te kijken.” Al geplast? Hij lacht: ,,Nee, maar ik heb alleen nog maar een half bakje koffie gedronken.”


17.15 uur

Applaus klinkt in het ziekenhuis. De timer geeft aan dat Jan Erik Bunt 11 uur en 15 minuten in de couveuse heeft gelegen en daarmee het record van de Couveuse Challenge (zie kader hieronder) met een kwartier verbetert. ,,Het voelde opgesloten en afgesloten; het laatste kwartier leek wel een uur te duren. Lekker om eruit te mogen.” Wat hij vanavond gaat doen? ,,Uitrusten van alle indrukken. Het was intens. Ik heb zoveel mensen gesproken, zoveel support gehad.” Met zijn actie haalde hij een kleine 4000 euro op voor onderzoek.


''Het was intens. Ik heb zoveel mensen gesproken, zoveel support gehad – Kinderarts Jan Erik Bunt

Geschreven door Hein Eikenaar